Toυ Νίκου Μιλώση
Ειδικού συνεργάτη Δήμου Αξιού
Η περιοχή του Δήμου Αξιού (ΚΥΜΙΝΑ, ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ και ΒΡΑΧΙΑ) είναι γνωστή κυρίως για τρία χαρακτηριστικά
«ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ και ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ».
Μετά από 10 χρόνια περίπου εφαρμογής της κλασσικής μεθόδου καταπολέμησης των κουνουπιών με την προνυμφοκτονία, ελάχιστα αποτελέσματα είχαμε ως προς την μείωση της όχλησης από τα ενοχλητικά αυτά έντομα.
Ο Δήμαρχος Αξιού Νίκος Γιουτίκας έχοντας θέσει στις άμεσες προτεραιότητες της δημαρχικής του θητείας, την βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών, μετέβη το 2007 μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης στις ΗΠΑ (FLORIDA) και μετέφεραν από κει την τεχνογνωσία της καταπολέμησης των κουνουπιών μέσω της ακμαιοκτονίας με εκνέφωση.
Δοκιμάστηκε το πρόγραμμα αυτό πιλοτικά σε μικρή κλίμακα για τρία χρόνια και τα αποτελέσματα στα χρονικά διαστήματα εφαρμογής, ήταν θεαματικά θετικά.
Παρά τις πιέσεις του Δημάρχου και των υπόλοιπων φορέων προς τους αρμόδιους φορείς και κυρίως προς τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δε κατέστη δυνατή η καθιέρωση της μεθόδου αυτής σε μόνιμη βάση.
Και έπρεπε να σημειωθούν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, για να καθίσει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει «σοβαρά» το πρόβλημα. Και να αρχίζει να σχεδιάζει και να επαναπροσδιορίζει τη στάση της σχετικά με την αντιμετώπιση της δράσης καταπολέμησης των κουνουπιών.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Χρόνια τώρα φωνάζουμε, ως κάτοικοι της περιοχής, ότι τα κουνούπια είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και φορείς ασθενειών, που έχουν προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Οι φωνές μας αυτές φάνταζαν ως υπερβολή.
Έπρεπε να μετρήσουμε μέχρι σήμερα 25 περίπου θανάτους από το ιό του Δυτικού Νείλου, για να πεισθούν οι «αρμόδιοι». Αυτοί που δεν ζουν στην περιοχή και δεν μπορούν από τα γραφεία τους να αντιληφθούν την αγωνία μας.
Πρέπει να γίνει σαφές, ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών συμβάλει συμβάλλει πρώτιστα στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Κάποιοι ισχυρίσθηκαν δεν είναι απαραίτητη η επέκταση του ψεκασμού με εκνέφωση για ακμαιοκτονία, γιατί τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό είναι αστικού τύπου κι εμείς είμαστε αγροτική περιοχή. Λες και τα κουνούπια έχουν γνώσεις γεωπολιτικές και ξεχωρίζουν εάν μια περιοχή με σπίτια είναι αστική ή αγροτική.
Έχουμε τόσο ωραία μπαλκόνια στα σπίτια μας και δεν τολμάμε το καλοκαίρι να καθίσουμε έξω. Οι δρόμοι και οι πλατείες το βράδυ ερημώνουν.
Πώς να σκεφθεί κάποιος να επενδύσει π.χ. στον αγροτουρισμό ή στο άνοιγμα μιας ταβέρνας, όταν οι επισκέπτες της περιοχής μας το καλοκαίρι είναι ελάχιστοι και όσοι τολμήσουν να έρθουν με τα αυτοκίνητά τους το βράδυ, αντιλαμβάνονται την άλλη μέρα ότι το αμάξωμα έχει αλλάξει χρώμα από τα κουνούπια που είναι κολλημένα πάνω του?
Μετά από πολλά χρόνια, φέτος στη Γιορτή του Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα, μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις άνετα και χωρίς να χτυπιόμαστε, για να διώχνουμε τα κουνούπια. Και αυτό χάριν στους ψεκασμούς με τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας.
Ελπίζουμε από του χρόνου έγκαιρα η Πολιτεία και ο Δήμος να επιληφθούν για την εφαρμογή και του προγράμματος της προνυμφοκτονίας και του προγράμματος της ακμαιοκτονίας, ώστε να χαρούμε ένα καλοκαίρι χωρίς κουνούπια.
Για να μπορούμε να προσκαλούμε τους φίλους και τους συγγενείς μας να μας επισκέπτονται και να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής μας και να γίνει αυτή γνωστή όχι μόνο για τα κουνούπια.
Για να γίνει η περιοχή μας πασίγνωστη για τους μοναδικής ομορφιάς οικολογικούς θησαυρούς που κρύβει το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Γαλλικού Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, για τα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μας στοιχεία, για τις γαστριμαργικές μας συνήθειες, αλλά κυρίως για τη φιλοξενία των κατοίκων.
Με βάση τη φετινή εμπειρία ελπίζουμε και περιμένουμε ώστε την επόμενη χρονιά, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Υπουργεία, Περιφέρεια, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Α.Π.Θ., Δήμος, να ελέγξουν την κατάσταση με άμεση αντίδραση και ετοιμότητα και να προκαλέσουν την πεποίθηση στους κατοίκους και στους επισκέπτες, ότι το όλο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου