ΕΜΕΙΣ...

To blog sto-shaker (στο σέικερ) δημιουργήθηκε για την καταγραφφή των πολιτικών, πολιτιστικών, αστυνομικών κλπ. ειδήσεων και γεγονότων της περιοχής της Δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από αυτό το blog οι πολίτες, διατηρώντας την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούν να προχωρούν σε αναρτήσεις σχολίων γύρω από όλα τα δημοσιευμένα θέματα αλλά και σε καταγγελίες, ειδήσεις ή ότι άλλο επιθυμούν τα οποία θα στέλνονται στους διαχειριστές του ιστολογίου (blog) μέσω e-mail και οι οποίοι με τη σειρά τους θα προχωρούν στη δημοσίευση αυτών.

Eπικοινωνήστε μαζί μας

* Έχετε κάποιο νέο που νομίζετε οτι ενδιαφέρει τους πολίτες της περιοχής σας ;
* Βρίσκετε κάτι άσχημο στην περιοχή σας ;
* Έχετε κάποιο πρόβλημα στην περιοχή σας και θα θέλατε να μας το πείτε ;
* Θέλετε να καταγγείλετε κάτι;

Απλά στείλτε e-mail εδώ: sto.shaker@gmail.com

ή επισκευθείτε μας στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ράλι για την τιμή του «λευκού χρυσού»

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύεται η τιμή του βαμβακιού λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του και αυτό σκορπίζει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση στις τάξεις εκείνων των παραγωγών που οι φυτείες τους φέτος προσβλήθηκαν από πράσινο σκουλήκι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, στις διεθνείς χρηματαγορές η τιμή του εκκοκκισμένου ξεπέρασε το φράγμα των 90 σεντς ανά λίμπρα κλείνοντας τελικά στα 92, πράγμα που σημαίνει πως αντιστοιχεί σε μία τιμή για το σύσπορο κοντά στα 55 λεπτά το κιλό!

Πρόκειται ασφαλώς για εμπορική τιμή που ελάχιστες φορές έπιασε το προϊόν στο παρελθόν και αυτές ανάγονται στη δεκαετία του '90 και ασφαλώς δίνει το στίγμα ότι η φετινή εκκοκκιστική περίοδος θα είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, όχι όμως για όλους αλλά για εκείνους που μπόρεσαν να καταπολεμήσουν έγκαιρα τον ύπουλο εχθρό.

Σε ότι αφορά τώρα τη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι αυτή φαίνεται πως θα είναι μεγαλύτερη στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή των Σερρών, όπου υπάρχουν χωράφια χωρίς να έχουν ακόμη καρπούς («καρύδια»). Στην περιοχή της Θεσσαλίας η εκτίμηση είναι πως συνολικά η ζημιά στις καλλιέργειες θα είναι περίπου στο 20 με 25% δηλαδή πρακτικά για τα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργήθηκαν θα έχουμε μία απώλεια της τάξης των 130.00 τόνων γεγονός που συνεπάγεται μία απώλεια για την τοπική οικονομία της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του σύσπορου. Αυτό ασφαλώς καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση αποζημίωση των παραγωγών μέσω ΕΛΓΑ.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου