ΕΜΕΙΣ...

To blog sto-shaker (στο σέικερ) δημιουργήθηκε για την καταγραφφή των πολιτικών, πολιτιστικών, αστυνομικών κλπ. ειδήσεων και γεγονότων της περιοχής της Δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από αυτό το blog οι πολίτες, διατηρώντας την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούν να προχωρούν σε αναρτήσεις σχολίων γύρω από όλα τα δημοσιευμένα θέματα αλλά και σε καταγγελίες, ειδήσεις ή ότι άλλο επιθυμούν τα οποία θα στέλνονται στους διαχειριστές του ιστολογίου (blog) μέσω e-mail και οι οποίοι με τη σειρά τους θα προχωρούν στη δημοσίευση αυτών.

Eπικοινωνήστε μαζί μας

* Έχετε κάποιο νέο που νομίζετε οτι ενδιαφέρει τους πολίτες της περιοχής σας ;
* Βρίσκετε κάτι άσχημο στην περιοχή σας ;
* Έχετε κάποιο πρόβλημα στην περιοχή σας και θα θέλατε να μας το πείτε ;
* Θέλετε να καταγγείλετε κάτι;

Απλά στείλτε e-mail εδώ: sto.shaker@gmail.com

ή επισκευθείτε μας στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Δήμος Χαλκηδόνας: "Δάσκαλε που δίδασκες..."

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Δημοτικές εκλογές 2006.
Ο τότε υποψήφιος και σημερινός "γαλάζιος" δήμαρχος κ. Αθανάσιος Νικόπουλος υπόσχεται κάθαρση, ευημερία, διαφάνεια κλπ. κλπ., στις προεκλογικές εξαγγελίες του. Βασικοί υποστηρικτές του τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ας δούμε όμως την τότε πορεία του σε αντίθεση με τη σημερινή.
1. Στην τελευταία ομιλία του πριν τις εκλογές ο κ. Νικόπουλος είχε "προσβάλλει", κατά κάποιο τρόπο, τους επαγγελματίες του δήμου που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενος στα τραπεζοκαθίσματα που είχαν αναπτύξει στο εξωτερικό μέρος των καταστημάτων τους, λέγοντας: "Ας γεμίσουν πρώτα τα μαγαζιά τους μέσα και μετά ας βγάλουν έξω τραπεζοκαθίσματα" (χαρακτηρίζοντάς τους, έμεσα, σαν ανίκανους).
Αργότερα επιβάλλει την είσπραξη του 2% (φόρος παρεπιδημούντων) ενώ προσπαθεί να "αποτελειώσει" τους επαγγελματίες με τη δικαιολογία ότι δέχεται(;) πιέσεις από την πολεοδομία για την απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων και το "κατέβασμα" των επιπλέον χώρων που κατέλαβαν οι επαγγελματίες. Έρχεται σε συμφωνία μαζί τους και επιβάλλει ένα ποσό σαν επιπλέον δημοτικό φόρο για τον χώρο που καταλαμβάνουν. Οι επαγγελματίες υποχωρούν αφού έλαβαν υποσχέσεις πως τα έσοδα από το μέτρο αυτό θα ήταν ανταποδοτικά. Η ανταπόδωση μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτη (σύμφωνα με τους ίδιους).
2. Υπόσχεται κάθαρση και διαφάνεια με πρωταρχικό του σκοπό να στείλει στη δικαιοσύνη τον πρώην δήμαρχο και κύριο αντίπαλό του κ. Παναγιώτη Τσιτουρίδη για οικονομικές ατασθαλίες, κατάτμηση έργων, παράνομες προσλήψεις κλπ. Όμως, μέχρι σήμερα ο πρώην δήμαρχος έχει αθωωθεί πανηγυρικά από τη δικαιοσύνη για τα όσα του έχει καταγγείλει η σημερινή διοίκηση (συμπεριλαμβανομένων και μερίδας δημοτικών συμβούλων της). Αντίθετα, ο κ. Νικόπουλος κατηγορείται σήμερα για οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες.
3. Διαδίδει συνεχώς πως το χρέος που έχει ο δήμος υπό τη διοίκηση του κ. Τσιτουρίδη ξεπερνάει τα 5.000.000 ευρώ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Νικόπουλος, αναγκάζεται να παραδεχθεί επίσημα πως τα τιμολογημένα χρέη που παρέλαβε ήταν 887.000 ευρώ αφού δεν μπορούσε να διαψεύσει τον ισολογισμό του δήμου τον οποίο συνέταξε η τότε ομάδα του.
4. Αρχίζουν τα δύσκολα αφού τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι, οι κκ. Κ. Φαρμάκης, Α. Βερέμης και Δ. Τερζάκης αποχωρούν από τον συνδυασμό του και ανεξαρτητοποιούνται διαφωνώντας με τη λειτουργία της διοίκησης. Επί 2 συνεχόμενα χρόνια οι τρεις ανεξαρτητοποιημένοι δέχονται απίστευτο πόλεμο από τη διοίκηση αλλά και από τους πολιτικούς χώρους όπου υπάγονται. Όμως, οι τρεις, κρατώντας καλά τις θέσεις τους, αντιδρούν σε πολλά θέματα που δεν μπορούν να ψηφιστούν αφού και με τη συνένεση της αντιπολίτευσης δεν λαμβάνουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Τα θέματα όμως είναι σημαντικά και αφορούν τη λειτουργία του δήμου και όχι έργα πνοής.
Ένα από αυτά ήταν, η κατά κάποιο τρόπο, κατάργηση της δημαρχιακής επιτροπής που ζήτησαν οι ανεξαρτητοποιημένοι έτσι ώστε όλα τα θέματα να περνούν από το ΔΣ για μεγαλύτερη διαφάνεια. Αργότερα η διοίκηση του κ. Νικόπουλου, κάνοντας τα αδύνατα-δυνατά, αναιρεί την απόφαση αυτή (άλλωστε δεν υπήρχε ποτέ ενημέρωση για όλα τα θέματα).
Σήμερα, το δρόμο των τριών ανεξαρτητοποιημένων, ακολουθούν (έμεσα) και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Χαλκηδόνας αφού τον κατηγόρησαν για οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες.
5. Στην προεκλογική του ατζέντα έχει μια σειρά μεγάλων έργων, παρόλο που γνώριζε πως τα ταμεία του δήμου είναι άδεια και υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα για να τα υλοποιήσει. Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά καταλαμβάνουν χώρο μόνο στην ατζέντα του κ. Νικόπουλου αφού, όπως δηλώνει, "δεν υπάρχουν χρήματα".
6. Λαμβάνει δάνειο 1.500.000 ευρώ από ιδιωτική τράπεζα για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών και μόνο (σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ) ενώ για το υπόλοιπο ποσό λαμβάνεται η απόφαση να διατεθεί σε έργα. Αν και η πρόταση της τράπεζας δεν ήταν η πιο συμφέρουσα, ωστόσο, ο κ. Νικόπουλος προχωράει σε συμφωνία μαζί της.
Σήμερα, η αντιπολίτευση στέλνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καταγγελία με την οποία κατηγορεί με αδιάσειστα στοιχεία τον κ. Νικόπουλο για ατασθαλίες στη διαχείρηση του δανείου με την ομολογία και του πρώην αντιδημάρχου οικονομικών και δεξί χέρι του κ. Νικόπουλου, κ. Ζήση Βαϊνά. Μάλιστα, ο κ. Βαϊνάς, προχώρησε και σε δική του καταγγελία κατά του κ. Νικόπουλου για υπόθεση χωματουργικών έργων, για διοικητικές μηχανορραφίες αλλά και για σοβαρές παρατυπίες και ατασθαλίες στη δημοτική επιχείρηση του δήμου.
7. Προσπαθεί να συμμαζέψει όσο μπορεί τον δήμο περνώντας στην είσπραξη των οφειλομένων και μειώνοντας τα έξοδα του δήμου. Το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό και με τη βοήθεια της υποστήριξης του μηχανογραφικού συστήματος το οποίο παλαιότερα δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε ή και καθόλου. Όμως, ξεχνώντας τα όσα αναφέρει, δηλαδή το ότι δεν υπάρχουν χρήματα, προχωράει στην έκδοση περιοδικού το οποίο στοιχίζει περί τις 7.000 ευρώ/έκδοση. Στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης, το 90% των δημοτικών συμβούλων υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση ο δήμος δεν έπρεπε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
8. Δημιουργεί αντιπαλότητες με άτομα του χώρου του, όπως με τον δήμαρχο Κουφαλίων κ. Δημήτρη Μπελίδη τον οποίο κατηγόρησε για απόκρυψη του θέματος των τοξικών αποβλήτων. Μέσα σε λίγο διάστημα ο κ. Μπελίδης γίνεται "τοπικός ήρωας" αφού είναι αυτός που έφερε στο φως το θέμα και αντέδρασε ενώ κατηγόρησε τον κ. Νικόπουλο για απόκρυψη του θέματος αυτού καθώς ο δήμαρχος Χαλκηδόνας ενημέρωσε το ΔΣ του δήμου 3 μέρες αργότερα μετά την έγγραφη ειδοποίηση του κ. Μπελίδη. Πάνω σ' αυτό αντέδρασαν και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Χαλκηδόνας. Μια άλλη αντιπαλότητα ήταν αυτή με το ΠΑΣΟΚ του δήμου καθώς, εν μέσω της θητείας, το κατέκρινε για τη στάση που κράτησε απέναντί του.
9. Ο κ. Νικόπουλος προχωράει πλέον σχεδόν μόνος του αφού τα δυνατά στελέχη τον έχουν "αποκηρύξει" και πολύ δύσκολα μπορεί να προβεί σε αποφάσεις που περνούν από το ΔΣ του δήμου εάν αυτές αποδειχθούν πως κρύβουν "παρατυπίες". Στην αντίπερα όχθη, τα δυνατά αυτά στελέχη αποκτούν ξανά την εμπιστοσύνη των δημοτών μετά και την καθαρή τους θέση.
10. Στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη ο δήμαρχος Χαλκηδόνας φαίνεται πως θα δώσει "μάχη" διεκδικώντας το νέο Καλλικρατικό δήμο. Ήδη οι κινήσεις που κάνει μαρτυρούν πως βλέπει "ζεστά" τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αλλά με πολλούς όμως να τον κατακρίνουν για τη στάση που κράτησε και που κρατάει ενώ τα παλιά του "ορμητήρια" και οι "στρατιώτες" έχουν πλέον ταχθεί απέναντί του και δίνουν καθημερινή μάχη για να τον αποτρέψουν από το εγχείρημα διαδίδοντας τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και όσα δεν λέγονται στα γραφόμενα. Και μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα καταφέρνουν. Ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου