ΕΜΕΙΣ...

To blog sto-shaker (στο σέικερ) δημιουργήθηκε για την καταγραφφή των πολιτικών, πολιτιστικών, αστυνομικών κλπ. ειδήσεων και γεγονότων της περιοχής της Δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από αυτό το blog οι πολίτες, διατηρώντας την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούν να προχωρούν σε αναρτήσεις σχολίων γύρω από όλα τα δημοσιευμένα θέματα αλλά και σε καταγγελίες, ειδήσεις ή ότι άλλο επιθυμούν τα οποία θα στέλνονται στους διαχειριστές του ιστολογίου (blog) μέσω e-mail και οι οποίοι με τη σειρά τους θα προχωρούν στη δημοσίευση αυτών.

Eπικοινωνήστε μαζί μας

* Έχετε κάποιο νέο που νομίζετε οτι ενδιαφέρει τους πολίτες της περιοχής σας ;
* Βρίσκετε κάτι άσχημο στην περιοχή σας ;
* Έχετε κάποιο πρόβλημα στην περιοχή σας και θα θέλατε να μας το πείτε ;
* Θέλετε να καταγγείλετε κάτι;

Απλά στείλτε e-mail εδώ: sto.shaker@gmail.com

ή επισκευθείτε μας στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Με «λουκέτο» απειλείται μία στις τέσσερις επιχειρήσεις


Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» έως τα μέσα του 2012, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Τα ευρήματα της έρευνας -που διεξήχθη από το Ινστιτούτο....


Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και την MARC- παρουσίασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Λαμβάνουμε τα ευρήματα ως παραδοχές, διότι διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά έχει αρχίσει η κατηφόρα, και τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι άνοιξαν το 2010 περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι έχουν κλείσει δεν σημαίνει ότι είναι θετική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος.

«Είναι η φυσική κατάσταση μιας αγοράς που αλλάζει, αλλά η αντιστοιχία αυτών των δύο δεικτών είναι το σημαντικό στοιχείο, καθώς αν κλείσει η ψαλίδα και φτάσει ο δείκτης να δείχνει ότι περισσότερες κλείνουν από αυτές που ανοίγουν αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στην πλήρη καταστροφή», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.

Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το Πάσχα, αλλά από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα ότι «αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν κάψει ό,τι λίπος είχαν και τώρα προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα τρώγοντας πλέον από τις σάρκες τους», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC κ. Γεράκης.

Στην προηγούμενη έρευνα, που είχε γίνει τον Ιούλιο, η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζουν τον αριθμό στα 225.000 λουκέτα, ενώ εμφανίζονται άλλες 220.000 επιχειρήσεις που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα «μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους».

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Ακόμα, τρεις στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.

Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης, αφού 2 στις 10 επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στις τράπεζες, μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου