ΕΜΕΙΣ...

To blog sto-shaker (στο σέικερ) δημιουργήθηκε για την καταγραφφή των πολιτικών, πολιτιστικών, αστυνομικών κλπ. ειδήσεων και γεγονότων της περιοχής της Δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από αυτό το blog οι πολίτες, διατηρώντας την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούν να προχωρούν σε αναρτήσεις σχολίων γύρω από όλα τα δημοσιευμένα θέματα αλλά και σε καταγγελίες, ειδήσεις ή ότι άλλο επιθυμούν τα οποία θα στέλνονται στους διαχειριστές του ιστολογίου (blog) μέσω e-mail και οι οποίοι με τη σειρά τους θα προχωρούν στη δημοσίευση αυτών.

Eπικοινωνήστε μαζί μας

* Έχετε κάποιο νέο που νομίζετε οτι ενδιαφέρει τους πολίτες της περιοχής σας ;
* Βρίσκετε κάτι άσχημο στην περιοχή σας ;
* Έχετε κάποιο πρόβλημα στην περιοχή σας και θα θέλατε να μας το πείτε ;
* Θέλετε να καταγγείλετε κάτι;

Απλά στείλτε e-mail εδώ: sto.shaker@gmail.com

ή επισκευθείτε μας στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τον Μάιο ψηφίζεται ο Καλλικράτης

Μέσα στον Μάιο ψηφίζεται ο Καλλικράτης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ. Όπως σημείωσε οι δήμοι θα είναι περίπου 370 καθως οι μεγάλοι δεν θα πειραχθούν και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από τον ΦΠΑ και άλλους φόρους.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δήμοι θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες που σχετίζονται κυρίως με την εξυπηρέτηση του πολίτη ή έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ασκούνται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Οι νέες περιφέρειες θα έχουν κυρίως αναπτυξιακό ρόλο.
• αρμοδιότητες υγείας
• πολεοδομικές αρμοδιότητες
• πολιτικές πρόνοιας
• προγράμματα δημόσιας υγιεινής
• αρμοδιότητες παιδείας
• αρμοδιότητες εμπορίου.
• αρμοδιότητες ανάπτυξης. έργα υποδομών, αγροτική οδοποιία
• αρμοδιότητες μεταφορών
Οι αρμοδιότητες αυτές θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους ενώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν οι "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι" (ΚΑΠ), ενισχυμένοι από φόρους φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να πειραχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση.
(πηγή: http://www.e-aftodioikisi.gr)

Τα σχόλια μας:
Σε ότι αφορά, ωστόσο, τους ΚΑΠ, ήδη οι δήμοι Κουφαλίων και Χαλκηδόνας, σύμφωνα πάντα με τους δημάρχους κκ. Μπελίδη και Νικόπουλο αντίστοιχα, έχουν ήδη μειωθεί, καθώς η επιχορήγηση που έλαβαν τελευταία ήταν μικρότερη κατά 33%.
Φαίνεται πως ο κ. Ραγκούσης προχωράει στην υλοποίηση του Καλλικράτη χωρίς να αποδώσει τα παρακρατηθέντα που οφείλει στους ΟΤΑ (συνολικά 4,5 δισ ευρώ περίπου), κάτι που έχει ζητήσει επανηλειμένα η ΚΕΔΚΕ σαν απροσπέλαστο όρο για την υλοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της Ελλάδας.
Το σίγουρο είναι πως το κράτος θέλει να "τινάξει" από πάνω του τον "βραχνά" των δήμων και να μεταφέρει σ' αυτούς όλες τις αρμοδιότητες με το αντίστοιχο φυσικά αποτέλεσμα, δηλαδή, τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών.
Εκτός αυτού, στα σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται να είναι και ο νέος πολιτικός χάρτης της χώρας ο οποίος πρέπει πάση θυσία να είναι "πράσινος"...
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχει "κλειδώσει" το χωροταξικό με τους δήμους Κουφαλίων, Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου να προχωρούν μαζί για τα επόμενα χρόνια...
Ένα άλλο θέμα που πρόκειται να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στους νέους δήμους είναι η έδρα (ίσως και η ονομασία) καθώς όλοι η δήμαρχοι (και τα ΔΣ) θα απαιτήσουν η έδρα να βρίσκεται στο δήμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου