Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Ανακοίνωση απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών απο το 2010
Από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνονται τα εξής:
«Μετά την κατάργηση του Κανονισμού 1782/2003 και την υιοθέτηση του Κανονισμού 73/2009, σε εκτέλεση του άρθρου 68, θα εφαρμοσθούν ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών από το 2010.
Μέτρο 1: Βελτίωση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) ή προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) σύμφωνα με τις αρχές ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 και AGRO 2.2 του AGROCERT ή σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Μέτρο 2 : Βελτίωση του Σκληρού σίτου.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν και παράγουν σκληρό σίτο υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2.1 και 2.2 και χρησιμοποιούν καθορισμένη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου μη γενετικά τροποποιημένου, από ποικιλίες εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.
Μέτρα 3,4,5: Αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους τομείς βοείου, μοσχαρίσιου και αιγοπρόβειου κρέατος:
Μέτρο 3: Μοσχίδες αναπαραγωγής
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι γεωργοί, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που εκτρέφουν μοσχίδες αναπαραγωγής πάνω από 2 ανά εκμετάλλευση, ηλικίας 16-24 μηνών, κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, που γεννήθηκαν στην εκμετάλλευσή τους. Χορηγείται ενίσχυση μια φορά στη ζωή του ζώου και για 2 έως 30 επιλέξιμες μοσχίδες.
Μέτρο 4: Θηλάζουσες αγελάδες.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι γεωργοί των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που εκτρέφουν θηλάζουσες αγελάδες κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, άνω των 5 ανά εκμετάλλευση. Χορηγείται η ενίσχυση ανά έτος για τις πάνω από 5 εκτρεφόμενες θηλάζουσες αγελάδες.
Μέτρο 5: Αιγοπρόβειο κρέας.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι γεωργοί των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που διατηρούν τουλάχιστον 50 ενήλικα ζώα προβατίνες ή αίγες ηλικίας άνω των 12 μηνών και διατηρούν το 50% της χρησιμοποιούμενης για τη γεωργία έκτασής τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Η ενίσχυση χορηγείται ανά ζώο ετησίως για τα πάνω από 50 εκτρεφόμενα ζώα.
Μέτρο 6: Χορήγηση νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης του άρθρου 68 σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με προγράμματα Ανάπτυξης.
Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όλων των Τομέων παραγωγής, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 και δεν διαθέτουν δικαιώματα ενίσχυσης για το σύνολο της επιλέξιμης γης τους.
Μετά την έκδοση και δημοσίευση των Υπουργικών Αποφάσεων, που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής των προαναφερόμενων μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του Κ. 73/2009, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει συγκεντρώσεις – ομιλίες σε έδρες Δήμων, όπου υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, προκειμένου να γίνει πληρέστερη ενημέρωση των αγροτών για τον τρόπο και την διαδικασία εφαρμογής των μέτρων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου